Zámek vznikl přestavbou tvrze, zmiň. r. 1371 (Smil z Police). V l. 1444–1520 tvrz rozšířena. R. 1534 přestavěna Janem z Tavíkovic na renesanční zámek. V 18. stol. barokní úprava interiéru (Berchtoldové). Po r. 1945 zámek zestátněn a devastován. Od r. 1989 je v majetku obce, postupně rekonstruován.
vjezd k zámku
příjezd je přímo od silnice úzkým průjezdem

Police

V místech dnešního zámku stávala tvrz, která se v zemských deskách uvádí roku 1371. Toho roku byla ve vlastnictví Smila z Police. Roku 1390 byl majitel Jan z Kostník. Ten prodal tvrz před rokem 1437 Adamovi z Bačkovic. Jeho synové a nejspíše i vnuk se v letech 1444–1520 postarali o značné rozšíření tvrze směrem na východ. Roku 1524 byla tvrz odkoupena Janem Tavíkovským z Tavíkovic. Ten svou stavební činnost dokumentoval nápisem nad portálem brány. V 16. století vznikl při tvrzi pivovar. V roce 1534 přestavěl Jan z Tavíkovic dosavadní tvrz v renesanční zámek se znaky italské renesance s arkádami. Dvojitá schodiště s dvojicemi vinutých sloupů nesou ještě pozdně gotické rysy. Současně byl u zámku zřízen park. V letech 1633–1821 vlastnili zámek Berchtoldové, kteří koncem 18. století zbarokizovali interiér, vyzdobili sály štukami. ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve slezku, díl I. Jižní Morava, 22.10. 2010

půdorys přízemí
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• 1371

První zmínka o tvrzi, toho roku ve vlastnictví Smila z Police.

• 1390

Majitelem Jan z Kostník.

• před rokem 1437

Jan z Kostník prodal tvrz Adamovi z Bačkovic.

• 1444 - 1520

Synové a nejspíše i vnuk Adama z Bačkovic se postarali o značné rozšíření tvrze směrem na východ.

• 16. století

Při tvrzi vznikl pivovar.

• 1524

Tvrz odkoupena Janem Tavíkovským z Tavíkovic.

• 1534

Jan z Tavíkovic přestavěl dosavadní tvrz v renesanční zámek se znaky italské renesance a arkádami.

• 1633 - 1821

Zámek ve vlastnictví Berchtoldů.

• koncem 18. století

Berchtoldové zbarokizovali interiér.

• 1821 - 1860

Panství prodáno Karlem Berchtoldem francouzskému šlechtici hraběti Augustu Segurovi. Po roce 1860 je Police prodána městu Znojmo, které ji dává do nájmu.

• ve druhé polovině 19. století

Časté střídání majitelů. 1872 – Maxmilián, svobodný pán Springer, 1885 – Leopold, hrabě Šternberk, až roku 1887 získává velkostatek se zámkem v Polici stará česká rodina Wraždů z Kunvaldu.

Vysočina,  Třebíč  (TR), Police