Současný mohutný klasicistní kostel byl postaven v letech 1841–1845 na místě staršího kostelíka ze 13. století. Naproti chrámu stojí hodnotný areál barokní fary z r. 1770.
© Luděk Vláčil 07/2021
Městys Opatov (Opatov na Moravě, německy Oppatau) leží v moravské části Českomoravské vrchoviny v okrese Třebíč. K nejvýznamnějším kulturním památkám zde patří stavby tvořící římskokatolický sakrální areál: kostel sv. Bartoloměje a barokní fara s přilehlým hospodářským dvorem. Kostel je přístupný během konání pravidelných bohoslužeb a fara slouží zejména k rekreaci. Konají se zde dětské tábory, školy v přírodě, soustředění, duchovní obnovy, adaptační kurzy a víkendové pobyty. V Opatově lze nalézt i další sakrální stavby jako je římskokatolická kaple sv. Anny a pravoslavný chrám sv. Jáchyma a Anny.
popis

Monumentální klasicistní kostel je obdélnou jednolodní stavbou s pravoúhlým závěrem. V ose západního průčelí je vestavěna hranolová věž, tvořící střední rizalit. Hlavní oltář je dílem Petra Buška z Husy u Sychrova. Naproti chrámu stojí hodnotný památkově chráněný areál barokní fary s původní dispozicí vytvářející výrazný pohledový protějšek monumentální architektuře kostela. Na patrovou obdélnou stavbu s mansardovou střechou navazuje protáhlý dvůr s hospodářským zázemím. Do farního dvora se vstupuje architektonicky náročně řešenou bránou s brankou.

historie

První písemná zpráva o vesnici Opatov pochází z roku 1086. Údaje o vzniku kostela se rozcházejí. Podle údajů v zámeckém archivu v Třebíči byl v roce 1234 postaven v Opatově kostel a fara. Jiný zdroj uvádí, že v roce 1289 měl Dětřich z Kněžic umožnit kněžickému proboštství vybudovat v Opatově kostel. Na konci 17. století (v roce 1692 nebo 1696) zachvátil Opatov požár, při němž vyhořel kostel a byly zničeny veškeré historické listiny. V roce 1770 byla postavena současná pozdně barokní fara. Nový mohutný klasicistní kostel byl postaven v letech 1841–1845 principem obestavování. V místě stavby tak nadále probíhaly bohoslužby a teprve po dokončení nového chrámu byla stará stavba rozebrána. Kostel byl v roce 2009 zrekonstruován a byla opravena střecha. Chrám slouží jako římskokatolický farní kostel farnosti Opatov na Moravě, která je spravována excurrendo. Fara slouží hlavně k rekreaci studentů,…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.pamatkovykatalog.cz, https://cs.wikipedia.org, http://www.opatov.cz/o-obci/nektera-vyznamna-data-z-historie-opatova-1086-1988/, a další, 25.11. 2021

Vysočina,  Třebíč  (TR), Opatov