Druhou generaci panských sídel v Dačicích představuje starý zámek, postavený v letech 1572–9 nad dvorem tvrze. Od konce 16. století sloužil hospodářským potřebám panství, od roku 1939 jako sídlo městské správy.
Budova Starého zámku v Dačicích
Starý zámek se nachází v Krajířově ulici (silnice II/406, výjezd směrem na Telč). Přístupný je v úředních hodinách městského úřadu Dačice (viz kontakt).

Starý zámek v Dačicích

Jako náhradu za původní tvrz (viz heslo) si Albrecht Krajíř z Krajku s manželkou Magdalénou z Vřesovic nechali postavit v letech 1572–79 některým ze severoitalských stavitelů působících v okolí reprezentativní městský palác. Ten sloužil jako sídlo panstva ještě kratší dobu, než jeho předchůdkyně: již roku 1591 je jako novostavba zmíněn zámek nový. Důvodem k rychlému opuštění starého zámku byla zřejmě jeho omezená velikost a poloha tísněná okolní městskou zástavbou. Během necelých dvaceti let se tak dačická vrchnost dvakrát stěhovala. Starý zámek poté sloužil jako sídlo správy panství. To způsobilo, že se jeho vnější vzhled jen minimálně měnil a dochoval se dodnes v téměř původní podobě. Od roku 1939 zde sídlí městská správa. Poslední celková oprava proběhla roku 1992.

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 1. díl, Libri 1996 a webové stránky města Dačice, 9.1. 2010

Jihočeský kraj,  Jindřichův Hradec  (JH), Dačice