Opevnění Telče vzniklo po vysazení města v polovině 14. století v návaznosti na hrad. Významné úpravy na přelomu 16. a 17. století, od poloviny 18. století postupně zanikalo. Dochovány části obou bran a dlouhé úseky zdí s obrannými prvky.
Střední Velká brána od jihovýchodu
Z někdejšího telčského opevnění jsou snadno viditelné obě brány (střední Velká, vnitřní Malá), velký šíjový příkop (ulice Na parkáně) a v plné výši dochovaná zeď podél jihovýchodního úseku ulice Hradební.

Městské opevnění v Telči

Nejstarší opevněnou jednotku na území Telče představoval týn v okolí kostela sv. Ducha. Po stavbě nového hradu a vysazení města v dnešních hranicích bylo zřejmě po polovině 14. století zřízeno v návaznosti na hrad i městské opevnění. Sestávalo převážně z jednoduché hradby, prolomené dvěma branami: Velkou na jihovýchodě, Malou u východního okraje hradního areálu, a brankou na západní straně města, ukrytou dnes v budově konviktu sv. Andělů. Jediný úsek, který byl posílen příkopem a parkánovou zdí, se nacházel na východní straně města, přibližně od dnešního hřbitova u sv. Anny k hrázi Ulického rybníka. Rybníky a vodní příkopy byly od počátku důležitou složkou obrany Telče. Nejstarší z nich je zřejmě rybník Ulický jižně od hrazeného města. Severní Štěpnický rybník napájí umělá stoka z Roštejnského rybníka nad městem, která přivádí vodu do původně suché úžlabiny. Oba rybníky spojuje na západní straně zámku (a tím…  číst dále

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 16.1. 2010

Vysočina,  Jihlava  (JI), Telč