Jemnický farní kostel vznikl až koncem 14. století, tedy několik desetiletí po vzniku hrazeného města uprostřed jeho náměstí. Velká přestavba v 80. letech 16. století, později jen drobné doplňky a korekce vzhledu.
© Milan Caha 04/2012
Kostel stojí na hlavním jemnickém náměstí, tedy několik set metrů od zdejšího nádraží. Příjezd do centra autem je možný, parkování je bezplatné. Proti západnímu průčelí kostela najdete městské museum s exposicemi o místní historii, těžbě kovů a přírodě.
Kostel je přístupný při bohoslužbách (v neděli od 8.00, 9.45, v sobotu od 18.00), věž je dle sdělení na stránce městského informačního centra přístupná po dohodě se správcem kostela (viz kontakt). Vyhlídkový ochoz ve výšce 31 m nad náměstím poskytuje výhledy na celé město a jeho okolí.

historie

Kostel sv. Stanislava byl na severním konci hlavního náměstí postaven koncem 14. století. Upravován byl v pozdní gotice, razantní přestavba pak následovala v 80. letech 16. století, další úpravy přišly v letech 1725 (kaple sv. Josefa), 1811 (oratoř), 1846 (fasády a věž). Původní gotický kostel byl jednolodní s plochým stropem, odsazeným kněžištěm a hranolovou věží. Za renesance byl přestavěn na pilířové

Zany (podle B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, díl 2. [J/N], Academia, Praha 1999), 2.1. 2005
    Vysočina,  Třebíč  (TR), Jemnice