Kostel vznikl po vysazení města Telče po pol. 14. stol. Poškozen za husitských a následných válek, přestavba 1443–58. Úpravy pro jesuity (po 1651) většinou zanikly při puristické obnově 1892. Součástí areálu chodba křížové cesty a vzdálené děkanství.
celkový pohled od jihu
Kostel sv. Jakuba Většího uzavírá hlavní telčské náměstí Zachariáše z Hradce na západní straně, jeho velká věž je dominantou města (bývá omylem považována za zámeckou). Kostel je přístupný v době bohoslužeb, v letní sezoně lze vystoupit na ochoz velké věže a sledovat život ve městě jako Jan Werich ve filmu Až přijde kocour, který se tu natáčel.

Kostel svatého Jakuba Většího v Telči
    Kostel se začal stavět jako farní pro nově vysazené město někdy po polovině 14. století. Pravděpodobně již tehdy vznikly obvodové zdi celé stavby a věž, přiložená k severnímu boku presbytáře. Kostel poškodila husitská vojska roku 1423 a jednotky Zdeňka z Valdštejna roku 1442. V letech 1443–58 proběhla rekonstrukce kostela, vycházející ve velké míře z již archaického tvarosloví 14. století. Dvojlodí i

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008 a D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001, 16.1. 2010
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy
    Sv. Jakub Starší († 43 / 44) byl jedním z dvanácti apoštolů – učedníků Ježíše Krista. Jeho bratrem byl apoštol a evangelista Jan. Bratři pocházeli z rybářské rodiny (tetou jejich matky Salome byla Panna Marie), žijící v Betsaidě u Genezaretského jezera v Palestině. Ježíš Kristus je povolal, když společně s otcem Zebedeem na lodi spravovali sítě. Bratři nechali všeho a následovali Krista (předpokládá se,

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Vysočina,  Jihlava  (JI), Telč