Zcela zaniklý hrad, který založil snad rod Schenků už v letech 1252-1259. Zcela nepochybně byl později sídlem místní větve pernštejnského rodu. Poprvé se ale jmenuje hrad v roce 1354 za pánů z Jakubova.Zcela zanikl nejpozději na počátku 16. století. Dnes je areál kompletně zastavěn rodinnými domy.
Západní hranice hradního areálu. Hrad stával vpravo.
Hrad byl nepochybně sídlem místní větve pernštejnského rodu, ale založil ho už rod Schenků někdy mezi roky 1252-1259. Pernštejnům připadl na počátku 14. století, kdy se Filip z Pernštejna oženil s Kateřinou, dcerou Leopolda Schenka. Poprvé se jmenuje hrad v roce 1354 za pánů z Jakubova. V roce 1446 koupili obec i hrad Lichtenburkové. To už se nazýval tvrzí. Ta mohla zaniknout už v česko-uherských válkách, nejpozději však na počátku 16. století. Hradní jádro mělo přibližně pětiboký tvar s osami 45 a 55 m. Dnes se jedná o parcely domů č. p. 90 a 91, na nichž se při různých stavebních pracích nalezlo množství masivního kamenného zdiva až 1,9 m silného s pilířem 2 x 2 m, což existenci sídla potvrzuje. Celý areál je dnes zastavěn rodinnými domy.
Dohňanský Dušan podle M. Plaček : Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, 18.7. 2020
Vysočina,  Třebíč  (TR), Jakubov u Moravských Budějovic