Kostel sv. Oldřicha v Nových Sadech, části obce Písečná. Původně gotický s úpravami v následujících stoletích. Polygonální zvonice je renesanční, postavena pravděpodobně kolem r.1600. U věže empírová hrobka majitelů zámku v Písečné.
Kostel sv. Oldřicha v Písečné - Nových Sadech
© Pavel Vítek 05/2007
Nové Sady, součást obce Písečné je ves, rozkládající se na návrší nad levým břehem Dyje nad obcí Písečné. Výraznou dominantou je kostel sv. Oldřicha. Obec Písečné leží v krásném údolí řeky Moravské Dyje v těsné blízkosti státní hranice s Rakouskem, 9 km východně od Slavonic.
historie

O Nových Sadech je první písemná zmínka z roku 1349. Kostel sv. Oldřicha je původně gotická stavba s dalšími zásahy v následujících stoletích. Polygonální věžovitá zvonice je renesanční, pravděpodobně z doby kolem roku 1600. Před věží empírová hrobka majitelů zámku v Písečné Collatů.

Jihočeský kraj,  Jindřichův Hradec  (JH), Nové Sady