Pravidelná terénně modelovaná lokalita pravděpodobě středověkého původu, která mohla být předchůdcem dnešní vsi Panenská, a jejíž přibližná doba vzniku není zatím známa.
Rovinný charakterlokality s mírnou hranou na záp. straně
Osada Panenská, která je nyní částí města Jemnice, byla založena až v roce 1715. Ale 1,5 km jihozápadně od vsi na terénní vlně v nadmořské výšce 565 m se nachází téměř čtvercová lokalita o rozměrech 53 x 50 m s useknutými rohy. Lokalita je zřejmě středověkého původu a podle velikosti lze uvažovat o různých variantách, nejčastěji o tvrzi či o pozůstatku menšího opevněného tábora kolonistů. V současné době jsou ale i terénní pozůstatky těžce rozeznatelné. Spoustu nejasností by mohl osvětlit archeologický průzkum.

Vysočina,  Třebíč  (TR), Panenská