Františkánský klášter byl postaven nadáním dačického primátora Matyáše Jiřího Kapety v letech 1660–72. Zrušen 1950, poté městské museum. Řádu navrácen po roce 1990, od roku 1997 slouží bosým karmelitánkám. V nedávných letech celková obnova.
Klášter od severozápadu
© Ivan Grisa 12/2009
Klášter dominuje východní části města, vzhledem k poloze na návrší je vidět i z historického města na západním břehu Moravské Dyje. Parkování je možné nad výjezdem z města po silnicích II/151 a II/407 na místní komunikaci. Od zastávky Dačice město na trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice i centra města lze vyjít k průčelí kostela po krytém barokním schodišti. Z celého komplexu je vzhledem ke striktní klausuře karmelitánek přístupný jen kostel v době bohoslužeb (pravidelně v neděli od 10.30).

Klášter františkánů (dnes karmelitek) v Dačicích

Zakladatelem dačického františkánského kláštera byl zdejší primátor Matěj Jiří Kapeta, který získal značné jmění vývozem sukna do Indie a Ameriky. Prvotním záměrem bylo využití špitální kaple a stavba kláštera v jejím sousedství. Lokalita však vzhledem k blízkosti Moravské Dyje řeholníkům nevyhovovala, proto byl klášter nakonec postaven v letech 1660–64 na návrší nad ní. Špitální kaple však sloužila nadále potřebám kláštera, protože zakladatel neměl dostatek prostředků na stavbu kostela. K té došlo až po jeho smrti (1672) zásluhou podpory šlechticů z okolí (hrabata z Fürstenbergu, z Berchtoldu a Berkové z Dubé) v letech 1672–77. Vysvěcen však byl až 6. 7. 1729. Klášter přežil vlnu josefinských rušení duchovních ústavů, zanikl při proticírkevní akci komunistického režimu roku 1950. Od roku 1959 zde sídlilo městské museum. Do vlastnictví řádu se vrátil po roce 1990. Protože pro něj františkáni neměli využití, předali ho roku…  číst dále

Ivan Grisa, dle D. Foltýn a kol.: Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Libri 2005, 9.1. 2010

Další texty historie
Jihočeský kraj,  Jindřichův Hradec  (JH), Dačice