Původně románský kostel z let 1220–30 byl přestavěn goticky roku 1419, manýristicky v první polovině 17. století a pozdně barokně roku 1780. Součástí areálu je bývalý hřbitov s kaplí sv. Barbory a fara s rozlehlým dvorem.
Kostelní areál od jihovýchodu, vpravo kaple sv. Barbory
© Ivan Grisa 12/2009
Urbanovem prochází silnice II/403 Telč - Stonařov. Parkovat je možné na návsi přímo u kostela. Nejbližší železniční stanice Sedlejov (trať Kostelec u Jihlavy - Slavonice) se nachází necelé dva kilometry severozápadně. Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 9.45. Mimo tento čas je bohužel uzamčen i vstup na bývalý hřbitov, takže jistě pozoruhodný areál lze prohlížet jen z prostoru návsi.

Kostel svatého Jana Křtitele v Urbanově

Počátky urbanovského kostela nejsou zachyceny žádnou písemnou zprávou. Z dochovaných konstrukcí presbytáře, portálu a románské křtitelnice se odvozuje jeho vznik v první třetině 13. století (kolem roku 1220). Tehdy byl patrně součástí panského sídla jako vlastnický tribunový kostel. V polovině 15. století byl na náklady pánů z Hradce přestavěn goticky. Z té doby se zachovala klenba tzv. Černé kaple. Kolem roku 1527 byl původní strop lodi nahrazen novým, z něhož se zachovaly zbytky dřevěných konstrukcí. Další přestavbou prošel v první polovině 17. století. Zakončila ji stavba severní kaple v manýristickém slohu. Pravděpodobně po požáru roku 1704 byla vystavěna horní část věže (předtím snad dřevěná). Výsledná podoba kostela pochází z pozdně barokní přestavby, provedené v 60. - 90. letech 18. století. Až tehdy došlo k zaklenutí lodi a k četným dalším úpravám. Kostel byl obklopen dnes již zrušeným hřbitovem, z něhož se…  číst dále

Ivan Grisa, dle webové stránky obce Urbanov (http://www.urbanov.com/) a P. Borský: Kostel sv. Jana Křtitele v Urbanově u Telče, in Průzkumy památek XVI - 2/2009, str. 139 - 148, 5.1. 2010

Vysočina,  Jihlava  (JI), Urbanov