Přírodní památka Vápenice na Velkém Kosíři má rozlohu asi 20 ha. Byla vyhlášena v r. 1990. Jedná se o vzácné stepní porosty na vápencových lomech.
Graficke pismenko Na východním svahu Velkého Kosíře, nedaleko obce Slatinky je pozoruhodná stepní lokalita zvaná Vápenice. Jedná se o prostor s malými odtěženými lomy, dnes zarostlými vzácnou florou. Vyskytuje se tu např. koniklec velkokvětý, mochna písečná, rozrazil rozprostřený a rakouský, vstavač vojenský a kukačka, sasanka lesní, velmi vzácná lněnka Dollinerova či jestřábník velkoúborný. Samozřejmě zde je ještě spousta jiných druhů, stejně tak se zde vyskytuje ohrožený hmyz, např. chrobák ozbrojený, majka obecná, kozlíček hnědý, motýli modrásci, kudlanka nábožná, z pavouků např. běžník vřesovitý. Pochopitelně je zde doložen i výskyt ještěrek obecných či slepýšů křehkých. ...
Ivo Rozehnal - zdroj k článku - web csophorepnik.estranky.cz a naturabohemica.cz/vapenice/, 2.8. 2015