Opevněné sídlo – tvrz nebo malý hrad – bylo postaveno podle archeologických nálezů v období přelomu 13. a 14. století. V písemných pramenech nejsou o této stavbě žádné zmínky, patrně šlo o rodové sídlo zemanů ze Ždírce. Opevněno strmými srázy, valy a příkopy, zachován malý zbytek zdi.
Jádro hradu - bývalý palác
Místo bývalého hradu (tvrze) je volně přístupné a nachází se v katastrálním území obce Žďár u Staré Paky. Dostanete se k němu od Žďáru buď lesní cestou, nebo delší oklikou. Z Levínské Olešnice je možný přístup přes kopec. Ani v jednom případě se nevyhnete poli, na kterém se v létě pasou krávy.
Ondřej Peterka, 2.1. 2013
popis

Opevněná lokalita – po stavební stránce mezi hradem a tvrzí, hruškovitého tvaru nepřesahující svou velikostí rozlohu 30 m. Východní stranu chrání velmi strmé svahy, šíjový příkop na východě je doplněn na venkovní i vnitřní straně valem. Vnitřní val je značně mohutný. Na místě je patrný jen jeden malý zbytek zdi, vnitřní zástavbu připomíná množství roztroušených kamenů.

E.H. podle Encyklopedie českých tvrzí 3., Jiří Úlovec a kol., Argo 2005, 5.1. 2013

Pravín, Hradiště

Podle archeologických nálezů lze určit existenci sídla do období na přelomu 13. a 14 století. V písemných pramenech nejsou o této stavbě žádné zmínky, patrně šlo o rodové sídlo zemanů ze Ždírce.

Tajná chodba

Říká se, že z Pravína vedla tajná chodba na hrad Levín. Ke vzniku pověsti přispělo přátelství obou rodů. Když na těchto místech dupete, tak duní země.

půdorys tvrziště
Obrázek