Nepatrné náznaky zdiva zaniklého hamru č. III na zpracovávání železa na dolním konci obce Ostravice. Založen snad již v 18. století, po r. 1825 přestavěn do zděné podoby se 4 vodními koly na horní vodu. Provoz ukončen r. 1927, poté rychle zchátral a po pol. 20. století zcela rozebrán.
pohled na místo bývalého hamru od severozápadu
© Jan P. Štěpánek 09/2011
Graficke pismenko Terénní náznaky zaniklého starého železárenského hamru, označovaného v literatuře jako hamr č. III (dle pořadí od horního toku řeky Ostravice na moravské, tedy olomoucké arcibiskupské straně řeky), na dolním konci obce Ostravice nedaleko Frýdlantu nad Ostravicí. Právě ve Frýdlantě se od 17. století rozvíjely zdejší slavné železárny, s jejichž provozem byl i tento hamr úzce spjat. Bývalý železárenský hamr byl v provozu do roku 1927, kdy byl zastaven a nechán napospas svému osudu. Jeho mohutné zříceniny byly ve 2. pol. 20. století rozebrány, takže dnes takřka nic neupomíná na jeho slavnou existenci. Hamr č. III stával východně od silnice Frýdlant - Ostravice na ...

historie

Historie železárenského provozu ve zdejší oblasti spadá do 1. poloviny 17. století, kdy byly olomouckými biskupy založeny slavné železárny v podhorském Frýdlantě nad Ostravicí. S rozvojem zdejších provozů se rozrůstal i počet různě přidružených provozů. K těmto provozům patřily i železárenské hamry. Vznik prvních hamrů v obci Ostravice nedaleko Frýdlantu, na moravské straně řeky Ostravice, spadá snad do 18. století, kdy jsou bezpečně zobrazeny

popis

Hamr č. III měl podobu mohutné prosté, světle omítnuté nižší budovy, vyzděné z lomového kamene s využitím pálených cihel. Byl na vodní pohon a voda na jeho dřevěná kola byla vedena náhonem z potoka Řasník (Řosník), který pramení na severních svazích kopce Smrčku. Není však vyloučeno, že k jeho pohonu mohl být využit i vodní náhon od výše položených hamrů č. I a II, který byl dřevěným korytem převeden přes potok Řasník. Hamr měl obdélný tvar,