Pomník světového lékaře-neurologa, psychologa a zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda (1856-1939) od sochaře Františka Navrátila a Ing. arch. Zdeňka Makovského z roku 1969.
Graficke pismenko Starobylé město Příbor leží asi 11 km západně od Frýdku-Místku při řece Lubině. Asi nejvýznamnější osobou spjatou s městem byl bezpochyby jeho rodák z židovské komunity, Sigismund Šlomo Freud, který se zde narodil 6.5.1856. Proslavil se jako lékař-neurolog, psycholog a zakladatel psychoanalýzy. V Příboru však prožil jen nepatrnou část dětství, neboť rodina se odstěhovala do Vídně v jeho třech letech. Město však navštěvoval až do svých sedmnácti let. Ve Vídni našel vzdělání a zde se stal vědcem a světově uznávaným lékařem. Na sklonku života po anšlusu Rakouska emigroval před nástupem nacismu do Londýna, kde i 23.9.1939 zemřel. Pomník Sigmunda Freuda ...

61-62 Ostravsko

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)