Nepříliš známá zděná boží muka u železničního podjezdu u obce Blatec stojí na pravé straně od silnice mezi Blatcem a Grygovem za plotem na soukromém pozemku. O stavbě nejsou známy žádné informace.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Na katastrálním území obce Blatec, v osamocené části zvané Kocanda, stojí na pravé straně od silnice, směrem od Blatce na Grygov, nepříliš známá boží muka. Od silnice jsou z velké části kryta křovím a navíc se nacházejí za plotem na soukromém pozemku. Nejsou vyznačena ani na mapách jako např. mapy.cz, idnes.cz a dokonce ani na podrobných tištěných mapách. V těsné blízkosti od božích muk prochází železniční trať Olomouc - Prostějov.

popis

Zděná, omítnutá, bíle natřená, drobná sakrální stavba se šindelovou stříškou stojí v části Blatce zvané Kocanda (uvedena na mapě z 19. stol.), která bývala kdysi zřejmě samostatnou osadou nebo usedlostí. V horní části mají boží muka římsu a nad ní zaklenuté niky, již však bez obrázků. Opodál, přes silnici od božích muk, se nachází zchátralý areál bývalé cihelny z 19. stol., částečně zavezený zeminou.
    Luděk Vláčil - zdroj: internet a v místě., 8.9. 2015