Toufarův vodní mlýn v Domamyslicích byl jedním ze dvou vodních mlýnů na Mlýnském potoku. Mlýn je částečně technicky zachován. Před mlýnem stávala mohutná lípa, stará přibližně 500 let. Bohužel byla v roce 2007 vyvrácena bouří.
Domamyslice - mlýn
© Ivo Rozehnal, 03/2011
Graficke pismenko V obci Domamyslice (dnešní místní části města Prostějova) najdeme při Mlýnském potoku, který je přírodním pravým ramenem říčky Hloučely, dva staré mlýny. Starší Ševčíkův mlýn stojí mimo dnešní vodní koryto za obcí blíž městu, novější Toufarův mlýn však stojí na levém břehu při cestě do Mostkovic. Tento Toufarův mlýn si částečně dochoval svoji podobu. Vodní kola byly poháněna shora, kdy bylo využito tíhy vody k rotaci poháněcí hřídele. Zajímavou pamětihodností byla stará lípa, stojící u Toufarova mlýna. Mohutný strom před mlýnem, tzv. Domamyslická lípa, s odhadovaným věkem 500 let býval dominantou okolí. Lípa byla uváděna jako nejstarší strom okresu Prostějov. V roce ...
Ivo Rozehnal, 14.1. 2013