Stavba tratě zahájena r. 1940, v průběhu války zastavena. Po skončení války stavba pokračovala. Velký viadukt má pilíře kamenné, kromě prostředních tří pilířů, které jsou z armovaného betonu. Viadukt je postaven do oblouku. Na viaduktu došlo r. 1970 k železničnímu neštěstí.
Velký železniční viadukt u Říkonína
© Pavel Vítek 09/2018
Obec Říkonín se nachází 11 km východně od Tišnova a 15 km severovýchodně od Velké Bíteše. Okolo obce vede železniční trať č. 250 spojující Brno s Havlíčkovým Brodem. Dva km západně od obce najdeme na železniční trati obloukový viadukt. I když leží na katastru obce Žďárec, známý je jako Velký říkonínký viadukt.

historie

O stavbě železniční tratě Brno – Havlíčkův Brod a všech souvisejících staveb bylo rozhodnuto v roce 1938. Stavba byla zahájena roku 1940, ale v průběhu války byla zastavena. Po skončení války se stavební práce postupně rozjely. Doprava na trati byla slavnostně zahájena 20. prosince 1953 spolu s celou tratí z Havlíčkova Brodu do Brna.

popis

Železniční trať, která okolo Říkonína vede, slouží jako spojnice Brna s Prahou přes Havlíčkův Brod. Západně od obce zde trať přetíná dvě hluboká údolí dvěma viadukty. Tzv. Malý viadukt přechází přes údolí Lubenského potoka a stojí nedaleko obce Kutiny. Velký viadukt u Říkonína pak údolí říčky Libochovky. Velký obloukový most má všechny pilíře kamenné, kromě prostředních tří pilířů. Tyto

Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Řikonín