Dřevěná, 21 m vysoká Drtinova rozhledna na vrchu Besedná nahradila r. 2015 stavbu stejného názvu ve tvaru husitské hlásky z r. 1926, která byla pro zchátralost a nezájem tehdejších orgánů stržena r. 1967. Umožňuje výhled od Šumavy po České středohoří a po středních Čechách.
Besedná
© Jiří Špaček, 05/2016
Výrazný vrch Besedná (496 m n. m.) se nachází poblíž západního břehu Slapské vodní nádrže mezi Živohoští a Novým Knínem na katastru Křeničné, která je částí obce Chotilsko. Nejkratší přístup umožňuje zelená značka, která stoupá od silnice mezi Živohoští a Chotilskem k rozhledně jen asi 0,5 km. U silnice je možnost parkování. Pod rozhlednou najdeme turistické odpočívadlo.
V obci Chotilsko je turistické informační centrum, muzeum balónového létání a muzejní expozice staré Vltavy. V sousední místní části Prostřední Lhota se nachází barokní Křížovnický špýchar z r. 1770 s muzejní expozicí venkovského života.
23.5. 2016

historie

Na počest významného rodáka z blízké osady Hněvšína, filozofa a politika prof. PhDr. Františka Drtiny (1861-1925), byla dne 11. července 1926 slavnostně otevřena dřevěná rozhledna na vrchu Besedná (496 m n. m.), který se nachází nedaleko Živohoště. Tehdejší Drtinova rozhledna byla 22 m vysoká a měla tvar husitské hlásky. Postavili ji místní turističtí nadšenci na místě, kam právě František Drtina rád

Jiří Špaček (s využitím informačních tabulí na místě), 23.5. 2016
    Středočeský kraj,  Příbram  (PB), Křeničná