Původní raně gotický kostel, založený po roce 1260, pravděpodobně již tehdy v podobě trojlodní baziliky s příčnou lodí. Přestaven na poč. 15. stol. a znovu po roce 1550, kdy vznikly pozdně gotické síťové a hvězdové klenby. V 17. stol. upraven barokně. V l.1898 - 1908 regotizován Josefem Fantou.
© Milan Caha 03/2012
Původní raně gotický kostel, založený po roce 1260, pravděpodobně již tehdy v podobě trojlodní baziliky s příčnou lodí. Z této stavební fáze se dochovaly fragmenty některých obvodových. Na konci 14. století započala přestavba zchátralé stavby. Kolem roku 1410 byl Linhartem z Aldenbergu dokončen nový presbytář a celá přestavba byla zakončena kolem roku 1422. Přestavba byla financována z výnosu odpustků při zpovědích, ke kterým vyzval papež Bonifác IX. V roce 1550 se zřítil krov kostela a klenba hlavní lodi. Při opravě ve stylu pozdní gotiky získala loď síťové a hvězdové klenby. V roce 1662 bylo barokně přestavěno hlavní průčelí a v roce 1760 byly části příčné lodě přestavěny na kaple. Roku 1685 byl do kostela přemístěn obraz Panny Marie Klatovské a z Klatov se stává významné poutní místo. V letech 1898 - 1908 chrám regotizoval Josef Fanta ...

Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Klatovy I