Římskokatolický klasicistní farní kostel sv. Jana Nepomuckého byl vybudován v letech 1770-1781. Ve 20. století rozšířen kůr. Ve věži je zvon ulitý brněnským zvonařem C.K. roku 1745. Součástí církevního areálu je i fara
© Luděk Vláčil 05/2019
Jihomoravská vinařská obec Brod nad Dyjí užívá svůj nynější název od r. 1950. Do 2. světové války zde totiž žilo téměř výhradně německé obyvatelstvo, obec se nazývala Guldenfurt, počeštěně Kolenfurt, a obyvatelé si stále udržovali nářečí ze země původu většiny rodů, tj. z Bavorska, které sem přišly v 16. století. Obec leží na pravém břehu Dyje těsně před jejím ústím do horní Novomlýnské nádrže (Mušovské) a nyní má asi 530 obyvatel. Je dostupná po vedlejších silnicích ze silnice II/414 od obce Novosedly nebo ze silnice I/52 přes Dolní Dunajovice, příp. z Pasohlávek na opačném břehu vodní nádrže. Obec leží mimo železniční síť. Je proslulá jako nejteplejší místo Moravy. Nejvýraznější stavbou Brodu nad Dyjí je římskokatolický klasicistní kostel sv. Jana Nepomuckého, který se nachází u hřbitova na východním okraji obce poblíž obecního úřadu. Součástí církevního areálu je i fara.
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 27.5. 2019
popis

Kostel sv. Jana Nepomuckého je jednolodní stavba obdélného půdorysu s odsazeným segmentově ukončeným kněžištěm, k jehož severní zdi přiléhá čtyřboká sakristie. Z průčelí vystupuje nízkým rizalitem hranolová věž. Fasády člení hluboké vpadlé výplně, v nichž jsou prolomena okna se segmentovým záklenkem. Vnitřní zařízení je vesměs klasicistní z doby vzniku kostela. V interiéru je starší dřevěné barokní zábradlí neznámého původu a ve věži visí zvon s reliéfy sv. Isidora a Mikuláše s nápisem: zn. C. K. in Brünn 1745 (ulil brněnský zvonař C.K. roku 1745). U vchodu do kostela je litinový kříž.

Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek a Umělecké památky Moravy a Slezska, Díl 1. A-I, Bohumil Samek, Academia 1994), 30.5. 2019

historie

Ves a pozdější obec je prvně písemně doložena v roce 1353. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, není známo. Současný klasicistní kostel sv. Jana Nepomuckého byl vybudován v letech 1770-1781. Rok dokončení stavby 1781 je vyznačen na kostelní věži. Je možné, že současná stavba vznikla na místě staršího kostela nebo jeho přestavbou. Může tomu nasvědčovat starší dřevěné barokní zábradlí v interiéru a kostelní zvon z roku 1745. Ve 20. století došlo ještě k rozšíření hudební kruchty. Varhany v kostele pocházejí od neznámého autora z doby stavby. Opravoval je roku 1847 Ignaz Reinold (1777-1848) a roku 1856 Benedikt Latzl (1818-1884), oba ve své varhanářské dílně ve Znojmě. Kostel sv. Jana Nepomuckého je od roku 1958 zapsán v seznamu kulturních památek ČR. Je farním v římskokatolické farnosti Brod nad Dyjí a konají se v něm pravidelné bohoslužby.

Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV), Brod nad Dyjí