Dominantní kostel na výšině na jižním okraji města. Dle projektu K. I. Dienzenhofera z roku 1729 postaven 1745–75 (F. I. Preé, A. Lurago, A. Hafenecker). Úpravy F. Ohmann po požáru 1897–8, opravy 1926–34 a v 90. letech 20. stol.
© Luděk Pitter 10/2004
Kostel stojí v jižní části města, na výšině nad náměstím. Přímo kolem něj vede silnice I/27 (Plzeň - Klatovy), parkování u kostela a na blízkém náměstí. Železniční stanice na trati Plzeň - Železná Ruda asi 600 m severozápadně.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích

Původní kostel stál mezi dnešní barokní stavbou a děkanstvím. Připomíná se poprvé k roku 1245. Po znovuzískání Přeštic kladrubským klášterem začali mniši připravovat stavbu nového chrámu. Projekt vypracoval roku 1729 Kilián Ignác Dienzenhofer, základní kámen byl položen 1745, stavba však začala až rok před smrtí architekta (1750) a trvala celých 25 let. Postupně se jako provádějící stavitelé vystřídali František Ignác Preé (1751–56), za něhož byly postaveny zdi do výše asi 5 m a zbořena polovina starého kostela. Po přerušení kvůli sedmileté válce pokračoval ve stavbě Anselmo Lurago (1763–65) a po něm Anton Haffenecker, který ji přivedl k vysvěcení roku 1775. Úplnému dokončení zabránilo zrušení přeštického benediktýnského proboštství. To se projevilo především provisorními stanovými střechami věží, obnovenými roku 1855. Starý kostel byl zcela zbořen po roce 1775. Roku 1892 kostel vyhořel, dostal nové krovy a v letech 1897–98 byl dle projektu…  číst dále

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 6, 2.1. 2009

Plzeňský kraj,  Plzeň-jih  (PJ), Přeštice