Pozdně barokní farní kostel sv. Diviše s klasicistním průčelím postaven na návsi v Chomuticích v letech 1780-1782 náhradou za starý dřevěný kostel na hřbitově. Na klenbě a stěnách presbytáře hodnotné fresky z 19. stol. Část zařízení pochází ze zrušeného kláštera ve Valdicích.
Chomutice - kostel sv. Diviše
© Jiří Špaček, 8/2017
Obec Chomutice leží v prostoru mezi Jičínem a Hořicemi. Severojižním směrem jí prochází silnice II/327 od Podhorního Újezdu při silnici I/35 do Nového Bydžova. Obcí neprocházejí turistické značky ani železnice. Nejbližší železniční zastávka Vojice na trati 041 z Jičína do Hradce Králové je vzdálena 3 km severně, asi 3,7 km jižně se nachází zastávka Ohnišťany na trati 040 z Chlumce nad Cidlinou do Ostroměře. Samotné Chomutice mají nyní přes 400 obyvatel. Kostel sv. Diviše stojí přímo na návsi.
13.10. 2017
historie

Podle pověsti založil osadu Chomutice rytíř Chomuta, který si zde postavil tvrz s přilehlým ohrazeným dvorem. Týž rytíř později zbudoval nedaleko západněji ještě další, menší tvrz s dvorem, kolem něhož vznikla osada Chomutičky. V záznamu Zemských desek se připomíná, že držitelem dvora byl r. 1339 Přešek z Chomutic, což je první písemná zmínka o vsi. Asi v polovině 14. stol. byl jejím majitelem Přibyslav z Radče, který v té době založil v Chomuticích dřevěný kostel. Ten stával za nynější farou. Kolem něho byl hřbitov, který se používal až do r. 1900, kdy byl založen hřbitov nový, sloužící dodnes. Současný kostel v Chomuticích byl nově postaven uprostřed návsi v letech 1780–1782 za císaře Josefa II. nákladem komorních statků panství pardubického. Byl zasvěcen svatému Divišovi (Denisovi), patronu Francie, biskupu a mučedníkovi. Je to jediný kostel v Čechách zasvěcený tomuto světci. Pozdně barokní kostel sv. Diviše je…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a různé webové stránky), 13.10. 2017

Svatý Diviš

Svatý Diviš (fr. Denis, lat. Dionysius) byl misionář a pařížský biskup žijící ve 3. století našeho letopočtu. Byl italského původu, kde ho papež Fabián vysvětil na biskupa a vyslal na misii do Galie. Patří mezi křesťanské mučedníky a světce. Je patronem města Paříže i celé Francie. Památka svatého Diviše se připomíná 9. října, v našem kalendáři 11. září. Divišovi je zasvěcena bazilika v Saint-Denis s pohřebištěm francouzských králů. Místo pro výstavbu tohoto svatostánku nebylo vybráno náhodně. Legenda praví, že sv. Diviš zemřel v Paříži na Montmartru dne 9. října 286 smrtí mučedníka. Pro svou víru byl spolu s dalšími dvěma křesťany pohanskými Galy sťat, ale k úžasu všech přihlížejících nebyl na místě mrtev, nýbrž vstal, vzal svou hlavu do rukou a nesl ji několik mil severně na místo baziliky Saint-Denis, kde označil místo pro budoucí chrám a teprve potom padl mrtev. A proto byl na tomto místě severně od Paříže vystavěn…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: wikipedie a další webové stránky), 13.10. 2017

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Chomutice