Základem kostela byla rotunda z doby kolem r. 1300, k níž byla přistavěna gotická dřevěná loď s věží. Stavba byla zničena požárem obce r. 1804 a poté znovu vystavěna do dnešní podoby. Vybavení vesměs z 2. poloviny 19. stol., interiér významně renovován r. 1910.
Ohnišťany - kostel
© Jiří Špaček, 09/2017
Ohnišťany jako vladycké sídlo s tvrzí jsou zmiňovány prvně r. 1318, kdy byl jejich majitelem Jiřík z Ohnišťan. V současnosti mají přes 300 obyvatel a leží na vedlejší silnici spojující Loučnou Horu na silnici II/280 s Chomuticemi na silnici II/327. Ohnišťany mají také vlastní železniční zastávku na trati 040 z Chlumce nad Cidlinou do Ostroměře. Leží v kraji bez turisticky značených tras. Kostel sv. Václava se nachází na mírné vyvýšenině nad návsí a v jeho sousedství také hřbitov. Severozápadně od něj byly nalezeny stopy po někdejší gotické tvrzi.
8.9. 2017
historie

Počátky kostela sv. Václava v Ohnišťanech jsou nejasné, neboť až do r. 1788 tu nebyla fara a kněží sem docházeli z různých míst v okolí. Důležitým pramenem jsou proto zjištění církevního badatele Josefa Kurky, který se věnoval církevnímu místopisu ve středních, severních a východních Čechách podle jednotlivých archidiakonátů v době před husitskými válkami a své nálezy publikoval před 1. světovou válkou. Čerpal především ze zápisů prvního pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic. Díky tomu je známo, že tu původně stála kamenná rotunda patrně již před r. 1300 a r. 1369 ves prokazatelně platila papežské desátky. Později byla ke kamenné stavbě přistavěna gotická dřevěná loď s věží. Gotický kostel je doložen r. 1412 a r. 1505 byl upravován pozdně goticky. Patrně pro nedostatečnou kapacitu byla kolem r. 1626 nově vybudována pozdně renesanční loď. V r. 1788 byla u kostela postavena fara, kde jak první farář žil kapucín Cyril…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a vývěska u kostela), 14.9. 2017

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Ohnišťany