Původně gotický velešínský kostel, založený v polovině 13. století, prošel mnoha přestavbami v 15.–19. století. Od konce 18. století je jediným fungujícím kostelem ve městě. Obklopuje ho rozsáhlý funkční hřbitov a areál Jihostroje.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Jediný dodnes fungující velešínský kostel stojí nad východním koncem zdejšího náměstí, obklopen velkým hřbitovem, obestavěným ze dvou stran továrnou Jihostroje. Přístupný je během pravidelných bohoslužeb, konaných o nedělích od 8.00.

Kostel svatého Václava ve Velešíně
    Starší z obou velešínských kostelů stál již roku 1285, kdy je poprvé písemně doložen. Vzhledem k častým požárům města prošel mnoha přestavbami: ve druhé polovině 15. století bylo sklenuto dvojlodí a postavena věž, v letech 1751–54 byla klenba dvojlodí opět zbořena. Od roku 1785 je jediným fungujícím kostelem ve městě, současný vzhled je výsledkem úprav v letech 1887–88 a 1932. Kostel stojí na jižním okraji rozsáhlého funkčního hřbitova, který

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982 a webových stránek města Velešína, 21.5. 2010