Dům postaven na základech dvou starších středověkých domů. V pol. 19. stol. za majitelů Jana Zvěržiny a Terezie Schwabové byla do průčelí domu vsazena plastika koně a od té doby se vžil název dům "U Černého koně" nebo "U Černého koníčka"
Dům U černého koně v Olomouci
© Ivo Rozehnal, 06/2007
Dům U černého koně v Olomouci stojí na Dolním náměstí naproti Neptunově kašně. K domu se váže pěkná lidová pověst O koňské nevěstě.
Ivo Rozehnal, 27.6. 2007

O koňské nevěstě
    V jednom panském domě v Olomouci žila komorná Verunka. Jednou se do domu, kde sloužila, vrátil z cest mladý pán. Verunka se do něj zamilovala, ale pán lásku neopětoval. Po čase plná bezmoci navštívila místní bábu kořenářku. Ta jí dala byliny na lektvar, který měla dát svému vyvolenému. Po vypití se měl do Verunky zamilovat a nikdy ji neopustit. Když lektvar uvařila, dala ho vychladit. Do síně však vběhl pacholek s vědrem, který měl napojit koně.

IvoR podle knihy ZA HORAMA ZA DOLAMA _ H.Lisická 1966, 27.6. 2007