vodopády Satiny

Satinské vodopády, Satina
PP Vodopady Satiny na horním toku Satiny v nadmořské výšce 510 - 570 m vyhlášena r. 2006. Rozloha 8, 76 ha. Představuje jeden z nejdelších a nejnázornějších příkladů skalních koryt v české části Karpat.
© Jan P. Štěpánek 11/2013
Graficke pismenko Jednou z nejkrásnějších přírodních památek ve frýdlanstské části Moravskoslezských Beskyd je PP Vodopády Satiny. Nachází se v horní části potoka Satiny, v místech kde začíná tzv. Malenovický kotel a představuje jeden z nejdelších a nejnázornějších příkladů skalních koryt v české části Karpat. Říčka Satina v těchto místech vytváří asi 1 km dlouhou skalní soutěsku až 15 m hlubokou s mnoha romantickými i pozoruhodnými zákoutími. Najdeme zde několik peřejí, přihrádků a dokonce vodopádů. Ne však takových jaké známe z jiných hor. Ty by jste v Beskydech hledali marně. Ty beskydské mají maximálně metr, dva. Neztrácejí tím však na ...

Popis PP Vodopády Satiny
    Přírodní památka Vodopady Satiny se nachází na horním toku potoku Satina v nadmořské výšce 510 - 570 m. Památka začíná přibližně v úseku mostu přes Satinu pod hotelem Petr Bezruč ( přístup ke sjezdovkám) až po začátek chatové oblasti v Malenovicích v úseku dolních sjezdovek. Celková rozloha 8, 76 ha. Horní tok Satiny představuje jeden z nejdelších a nejnázornějších příkladů skalních koryt v české části Karpat. Zájmový úsek toku je navíc

Jan P. Štěpánek podle informačních tabulí u místa a webu, 29.4. 2007
    Přírodní památka Vodopády Satiny je poměrně mladá. Vyhlášena byla teprve v roce 2006 a navazuje na o něco dříve vyhlášenou přírodní památku Malenovický kotel (2004), která se nachází v horní části toku Satiny až po pramen a přechází takřka až k vrcholové části Lysé hory. Obě přírodní památky prozatím nejsou zpřístupněny veřejnosti a jen místní lidé vědí, kudy se k oběma památkám snadno a bez úrazu dostat. Správa CHKO Beskydy do budoucna počítá