Východně od Prostějov a při obci Hrdibořice leží rašelinové mokřady a rybníky vzniklé zatopením míst po těžbě slatiny z l.1938-63. Největší z rybníků je Raška. Přírodní památka od r.1992. Rozloha činí 37 ha. Výskyt vzácné flóry a vodního ptactva.
PP Hrdibořické rybníky
Rybníky skýtají výborné hnízdící místa vodnímu ptactvu.

Graficke pismenko Při obci Hrdibořice leží rašelinové mokřady a rybníky. Vznikly zatopením těžebních míst po těžbě slatiny, která se prováděla v l. 1938-63. Slatina vznikla rozkladem rostlinného materiálu ve vodě bez přístupu vzduchu. Vrstvy slatiny zde dosahují 4 až 6 m. Největší z rybníků se nanazývá Raška, další je Husák. Nedaleko nich jsou ještě již mimo území PP další dva malé rybníčky.
Prohlášena přírodní památkou byla lokalita v r.1992. Rozloha činí 37 ha. Rybníky obhospodařuje MRS Prostějov. Je tu výskyt vzácné flóry - matizna bahenní, potočnice drobnolistá a jiné druhy. Území je též vyhledáváno četným vodním ptactvem - potápka roháč, ledňáček říční, volavka popelavá, moták pochop a jiní.
Ivo Rozehnal - podle www.hrdiborice.cz a výpisků z region.tisku, 26.11. 2006

přírodní scenerie