Opevněné místo, odkud posádka kontrolovala a chránila obchodní cesty. Bylo patrně narychlo vybudováno před r. 1680, kdy hrozil útok uherských povstalců. Ti přesto nakonec blízký Frýdlant vyplenili. S rozvojem vojenské techniky přestávaly být šance využívány a postupně zanikly.
Pohled na čelní val a příkop od jihovýchodu

Aktuální popis lokality šancí

Graficke pismenko Lokalita šancí - renesančně barokního opevnění, které chránilo pohyb na obchodních cestách - se nachází asi 2,5 km jižním směrem od centra města Frýdlantu nad Ostravicí v místní části Nová Dědina. Samotné šance byly zbudovány na hřebeni výrazného skalnatého výběžku zvedajícího se nad soutokem říčky Čeladenky a řeky Ostravice. Obě řeky původně patrně obtékaly tento ostroh těsněji než dnes a přímo pod ostrohem se stékaly. Dnes je však řeka Ostravice od lokality vzdálena až 300 m. Díky této změně řečiště mohla být pod východní stranou ostrohu vedena ještě hlavní cesta z Frýdlantu do Ostravice a železniční trať tamtéž. Řeka Ostravice dnes obtéká východní stranu ...

historie

Podobné opevnění v kraji byly budovány za účelem ochránění obchodních cest (jablunkovský průsmyk). V tomto případě šlo o obchodní cesty z Frýdlantu do Frenštátu a dál na Valašsko a Uhry a o cestu údolím Ostravice také do Uher. Datovat by se dal vznik těchto opevnění do doby, kdy hrozily turecké válečné výpravy a ataky ze strany Maďarů, čili do konce 16. až 17. století. Stálou posádku zde tvořili tzv. zemské milice (valaští hajduci), kteří od

pevnost, bunkr
     Frýdek-Místek  (FM)