Moje místa 0
Na místě gotických domů postaven koncem 16. stol. renesanční palác. Po pol. 19. stol. dům upravován, renesanční dispozice s architektonickými detaily zachována. Další úprava v l. 1867–71, sochařská výzdoba nedotčena. Honosný kamenný vstupní portál.
hlavní průčelí paláce obrácené do prostoru Horního náměstí v Olomouci
© Jan P. Štěpánek 04/2009
Graficke pismenko Edelmannův palác najdeme v Olomouci na Horním náměstí. Dům nese jméno po městském purkmistrovi Václavovi Edelmannovi z Brosdorfu. Po roce 1552 začal stavět na místě dvou původních gotických domů reprezentativní palác. Přestavba domů byla ukončena před rokem 1586. Dalším majitelem se stal Sigmund Willenberger z Phönixbergu a od roku 1624 vlastnila dům hrabata ze Žampachu, poté další šlechtické rody - hrabata z Appersdorfu a hrabata z Proskova. V roce 1719 palác koupilo město a ubytovávalo zde významné osoby. Po polovině 19. století byl dům upravován pro potřeby přemístěného městského úřadu, který sem byl přemístěn. Edelmannův palác ...

Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/index_mista_oid.php on line 430