Unikátní dřevěný betlém, dílo desíti slovenských řezbářů. Vysoký je 3,5 metru a tvoří ho sousoší osmnácti soch v nadživotní velikosti. Dílo vzniklo ve slovenském Plaveckém Štvrtku. Do Prostějova se dostal betlém v roce 2002, radnice jej odkoupila.
Prostějovský betlém

Betlém

Graficke pismenko Město Prostějov se může ve vánočních časech pochlubit jedinečnou zvláštností. Náměstí zde zdobí unikátní dřevěný betlém, který je dílem desíti slovenských řezbářů. Dílo je vysoké 3,5 metru a tvoří ho sousoší osmnácti soch v nadživotní velikosti. Betlém je majetkem města a mimo dobu svátků, je vystaven v prostorách Plumlovského zámku. Dílo původně vzniklo ve slovenském Plaveckém Štvrtku a poprve bylo vystaveno v areálu Staré radnice v Bratislavě. Do Prostějova se dostal betlém v roce 2002, díky sochařskému sympoziu. Protože zájem obyvatel o betlém byl obrovský, radnice jej v roce 2004 odkoupila a nechala důkladně ošetřit. Přestože tohle dílo není nijak staré, stalo se nenapodobitelnou součástí města v období vánoc.