Renesanční kostel byl vystavěn r. 1582 za olomouckého biskupa Stanislava II. Pavlovského, po požáru r. 1882 má dnešní podobu.
čelní pohled na vstupní partii kostela - od silnice Olomouc -Tovačov
od západu
Graficke pismenko Obec Charváty leží při silnici č. 435 Olomouc - Tovačov asi 10 km jižně od Olomouce. První zmínka o vsi pochází z let 1347-1357. Kostel sv. Jana Křtitele byl vystavěn v renesančním stylu v roce 1582 za olomouckého biskupa Stanislava II. Pavlovského (1579 - 1598). V roce 1882 vyhořel a po opravě získal dnešní podobu. Olomoucký biskup Stanislav II. Pavlovský pocházel ze slezsko-polského rytířského rodu, jeho otec se jmenoval také Stanislav, matka Žofie pocházela ze šlechtického rodu Brandejských z Hrabošic. V letech 1571-74 studoval jako jezuita církevní právo v Římě. Byl prý velmi zdatným hospodářem, ale přesto měl po celou dobu své funkce ...
Ondřej Štěpánek, 14.9. 2006

Olomouc  (OL)