Tvrziště je nepřímo uváděno poprvé v souvislosti se vsí České Libchavy roku 1360, kdy zde sídlil Petr Hrb ze Žamberka.Tvrz je poprvé vysloveně doložena až v roce 1543. Objekt zanikl pravděpodobně v 2. polovině 16. století nebo za třicetileté války.
Nepatrné náznaky základů stavení
Graficke pismenko Nad vesničkou České Libchavy můžete nalézt na neznačeném místě valy a příkopy někdejší tvrze. K místu nevede žádná značená cesta ale nalézt je není nikterak složité. Stačí od kostela přehupkat údolí :-)
6.7. 2004

historie

Historický vývoj a majitelé tvrze Bývalá tvrz, ze které se do dnešních dnů zachovaly terénní konfigurace a nepatrné kamenné základy stávala ve východní části vsi České Libchavy na ostrohu, který obtéká Libchavský potok. Místo, kde tvrz stávala se nazývá „Skalka“. Na počátku 13. století byl na místech dnešních Českých Libchav les – Nalubhaue = Na Lubchavě, který ho v roce 1227 odkázal Kojata Hrabišic svému družiníkovi Nakašovi. Lze předpokládat,

Jan Švejkar: Musil, F., Hrady, zámky a tvrze okresu Ústí nad Orlicí, 2 vydání, 1995, Sedláček, A., Hrady, zámky a tvrze království českého II., 1883, Profous, A., Místní jména v Čechách, 1954, díl II, 3.7. 2008

popis

Vlastní tvrziště Tvrz v podobě terénních nerovností se nachází ve východní části Českých Libchav na ostrožně, která vybíhá z masivu směrem k západu a pozvolně klesá v poloze zvané „Skalka“ , obtékanou Libchavským potokem. Tvrziště je přímo proti kostelu přes údolí zmiňovaného potoka. Severní část ostrožny je chráněna svahy a v hořejší partii je úzká rokle směřující od západu k východu. Jižní stěna ostrožny je vysoká a skalnatá. Při stavbě

Jan Švejkar: Cejpová, M., Tvrziště České Libchavy, k.ú. České Libchavy, okres Ústí nad Orlicí, Zpravodaj muzea v HK, 2003, Musil, F., Hrady, zámky a tvrze okresu Ústí nad Orlicí, 2 vydání, 1995, Chotěbor, P., K situaci a stavební podobě vesnických feudáln, 3.7. 2008

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)