Sousoší ukřižování v kladském Niemojówě (něm. Marienthall) pochází z r. 1808. Jde o dílo místního kameníka vyznačující se neobvykle bohatou ikonografií (nejen skupina postav kolem kříže, ale i mnoho reliéfů na podstavci).
Celkový pohled.

Ukřižování v Niemojóvě

V severní části napůl zaniklé obce Niemojów (německy Marienthall) skrývá roští při silnici krásný příklad zdejšího lidového sochařství. Je jím barokní sousoší Ukřižování. Letopočet vyrytý na podstavci datuje památku do roku 1808 (nebo 1806). Základní rozvržení statue odpovídá tomu, co známe z řady podobných památek. Na mohutném podstavci se tyčí kříž s Ukřižovaným, po jeho stranách naříká Panna Marie a sv. Jan. Místní kameník však projevil nezvyklou invenci při výzdobě podstavce statue a sloupků zábradlí kolem ní. Spatřujeme zde v nízkém reliéfu provedené výjevy z utrpení Krista. Je tu anděl s kalichem hořkosti, korunování trním, bičování a oplakávání Páně i boží hrob. Přímo pod nohama ukřižovaného páchají Adam s Evou prvotní hřích, utrpením na kříži následně vykoupený. Sousoší je tak vlastně obrázkovým, maximálně zestručněným evangeliem. Snad to byl nápad kameníka, snad zdejšího faráře anebo objednavatele díla. Mimochodem, kdo tím objednavatelem vlastně byl? Zdá se, že sedlák ze statku rozkládajícího se naproti přes silnici. S jeho, nám neznámým, jménem možná souvisí iniciály F. C. vyryté vedle letopočtu. Všechny pašijové výjevy jsou obklopené andělíčky, rostlinnými a geometrickými ornamenty. Sousoší dnes pomalu mizí v bující vegetaci, reliéfy pokrývá lišejník a vyhlazuje déšť. Do téměř vylidněného Niemojówa se však v posledních letech vrací život a tak lze doufat, že časem dojde i na opravy zdejších početných památek. V případě Ukřižování jsou momentálně nejohroženější torza německých nápisů na podstaci a poslední zbytky staré polychromie.

Polsko, dolnośląskie,