Bývalý konvent cyriáků ze 13. st. zanikl za husitských válek. Zůstal pouze obnovený gotický kostel Panny Marie, dnes obklopený hřbitovem s kostnicí. Na jižní stěně býv. věže kresby z 2. poloviny 15. století. Zachovány gotické architektonické prvky.
Kostel Nejsvětější Trojice
jižní průčelí
Původně měl kostel dvě věže v západním průčelí. V přízemí bývalých věží jsou kaplové prostory a vstup do kostela hrotitým gotickým portálkem z 2. poloviny 14. století. V patře věží jsou zazděné bývalé mnišské tribuny z konce 13. století, které byly spojené s klášterem – stával jižně od kostela. Kostel je jednolodní gotická stavba s polygonálně uzavřeným presbytářem s opěráky. Na severní straně je čtvercová sakristie ze 17. století. Před západním průčelím s gotickým hrotitým oknem a s dřevěnou vížkou stojí barokní předsíň (asi 1691) – ta ukrývá zajímavý gotický hrotitý portál ze 60. let 14. století. Na jižní stěně jedné z bývalých věží je sedlový gotický portál, který spojoval původní mnišské tribuny s klášterem. Zde jsou také malby dvou čertíků a nápisy z 2. poloviny 15. století. Okna v jižní stěně s hrotitými oblouky byla původně částečně zakryta budovou kláštera. V letech 1452–53 byla nahoře snížena a dole prodloužena. Okna v severní stěně a presbytáři s lomenými oblouky pocházejí z 2. poloviny 14. století, nahoře byla také snížena. Strop kostela pochází z roku 1769, triufální oblouk je z konce 17. století. Presbytář byl původně sklenutý. Jižní předsíň má valenou klenbu s lunetami, sakristie křížovou, krypta valenou. Kruchta stojí na dřevěných sloupech s datací do roku 1692. Hlavní oltář je barokní, jeho čelní stěnu tvoří pozdně gotický tesaný kámen s erby a nápisy. Boční oltáře a křížová cesta jsou barokní. Kalvárie je pozdně gotická (1500) a pochází z Orlického Záhoří. Kolem kostela je hřbitov se čtvercovou kostnicí (1793), která má křížovou klenbu a barokní oltář. Původní deskový oltář z roku 1490 tu byl do roku 1881, dnes je nezvěstný.
Ivka (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 2, Academia, Praha 1978), 10.11. 2007

Zaniklý konvent křižovníků s červeným srdcem (cyriaků) u kostel Pany Marie

Držení kostela Panny Marie potvrdil křižovníkům v roce 1295 papež Bonifác VIII. Již tehdy zde podle dokladů ale existovala kanonie. Konventní kostel byl zároveň i inkorporovaným kostelem farním. K zániku kláštera zvaného Orlík došlo velmi pravděpodobně za husitských válek a jeho zboží bylo připojeno k hradu Žampach.

Ivka (P. Vlček, P. Sommer, D. Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri, Praha, 1998), 10.11. 2007

Další texty historie
Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO),