Kostel z let 1687–1690. Je jednolodní s trojboce uzavřeným presbytářem. Hlavní oltář novogotický s obrazem sv. Jiří a barokními sochami sv. Mikuláše a sv. Augustina. Před vchodem ke kostelu stojí krucifix r. 1792 a mariánský pilíř z r. 1700. Památkově chráněno od r. 1958.
Kostel sv. Jiří v Dolní Čermné
© Pavel Vítek 05/2017
Obec Dolní Čermná se nachází 9 km severně od Lanškrouna a 17 km východně od Ústí nad Orlicí. Kostel sv. Jiří najdeme na malém návrší v centru obce u silnice, která obcí prochází a spojuje Letohrad s Lanškrounem.
popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1304. Raně barokní kostel sv. Jiří byl vystavěn v letech 1687–1690. Postaven byl na základech staršího kostela pocházejícího z 16. století. Z tohoto původního kostela pochází kostelní věž, která stojí před západním průčelím. Kostel byl rozšířen při jeho přestavbě v letech 1859–1860. Stavba je jednolodní s trojboce uzavřeným presbytářem. Sakristie byla přistavěna na severní straně kostela. Interiér kostela je členěn toskánskými pilastry a kordonovou římsou s pseudorománským obloučkovým vlysem. Kostelní loď je plochostropá s dřevěnou kruchtou. V podvěží je křížová klenba. Hlavní oltář je novogotický s obrazem sv. Jiří a barokními sochami sv. Mikuláše a sv. Augustina. Areál kostela se nachází na hřbitově, který je ke svému účelu stále využíván. Před hlavním vchodem na hřbitov a ke kostelu stojí krucifix r. 1792 a neobvyklý mariánský pilíř z r. 1700. Kostel je…  číst dále

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Dolní Čermná