Hala bývalé dobytčí tržnice je unikátní ukázkou industriálního stavitelství konce 19. stol. Stavba byla zahájena v r. 1898 a v květnu r. 1900 se zde začlo obchodovat. Od r. 1991 je kulturní památkou. Dnes slouží jako obchodní dům.
Bývalá olomoucká dobytčí tržnice
© Pavel Vítek 09/2018
Graficke pismenko Bývalá dobytčí tržnice a jatka leží v krajském městě Olomouc poblíž hlavního nádraží mezi ulicemi Pasteurova, Kaštanová a Jeremenkova. Dodnes se z areálu jatek zachovala budova tržnice, v níž je obchodní dům, a vedle stojící objekt dnes sloužící jako hotel. Dobytčí tržnice je rozlehlá symetrická stavba obdélníkového půdorysu se zvýšenou střední částí krytou obloukovou ocelovou střechou a s nižšími bočními přístavky. Jedná se o příklad průmyslové architektury z konce 19. stol. využívající kontrast nových technických částí s historizujícími prvky. V průčelí bývalé tržnice je velký kamenný znak města.
Luděk Vláčil- zdroj: http://perlamoravy.blogspot.cz, http://viditelny-macek.cz a další, 3.9. 2016

historie

V roce 1884 městské zastupitelstvo v Olomouci rozhodlo o výstavbě jatečního areálu. Stavba areálu však byla zahájena až v roce 1898 podle návrhu berlínského stavebního rady, jímž byl Georg Osthoff. Dominantou městských jatek se stala budova dobytčí tržnice s prostorem o rozměrech 57 x 38 metrů překlenutým obloukovou ocelovou střechou. Hala byla ve své době největším zastřešeným prostorem nejen v Olomouci, ale patřila také k předním