Moje místa 0
Fort byl vybudován v r. 1866 původně jako zemní. Tehdy zde bylo 21 děl a 420 vojáků. V l. 1867–1870 přestavěn do zděné podoby a rozšířen. V r. 1886, po zrušení pevnosti, byly na fortu testovány trhaviny. Koncem 19. stol. byl rozebrán. Dnes je pozemek v soukromém vlastnictví a nepřístupný.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Fort se nachází západně od Křelova na místě zvaném Dílový vrch. Přestože byl fort XVIII jedním z klíčových v obraně celé pevnosti, skončil jako ruina. V budoucnu se uvažuje o vytvoření arboreta na místě bývalé pevnůstky a zpřístupnění pozůstatku valů. Prozatím je však vstup na pozemek zakázán. Vede sem asfaltová silnice a pod stromy je lavička s informační cedulí, od níž je hezký výhled.

historie

Provizorní (zemní) fortová pevnůstka XVIII byla vybudována v roce 1866 nedaleko obce Křelov na výšině nazývané Dílový vrch. Pevnůstka je vzdálena 1600 metrů od fortu XIX a 2730 metrů od fortu XV. Od centra Olomouce je vzdálena 5 kilometrů a od sousedního fortu XVII jeden kilometr. Pevnůstku XVIII tvořil mohutný zemní val s otevřenými dělostřeleckými postaveními, které oddělovaly traverzy a chránily valové koše. Celý val byl ještě chráněn