Tvrz v Čechovicích je prvně připomínána r. 1310 při soupisu Plumlovského panství, poslední zmínka je z r. 1379. Její osud, podoba i umístění nejsou známy.
Dnešní centrum Čechovic
Restaurace U jedličky je pomyslné centrum místní části Prostějova - Čechovic
Graficke pismenko Roku 1310 je poprvé zmíněna vesnice Čechovice u Prostějova. Ta se stává roku 1321 součástí Plumlovského panství. Tehdy Vok I. z Kravař koupil hrad Plumlov s dalšími statky od Jana Lucemburského. Při soupisu tohoto zboží je uvedena i čechovická tvrz. Kdy však vznikla, z jakého materiálu byla a kdo byl její původní vlastník, není známo. Novým majitelem vesnice a jistě i tvrze po prodeji Václavem z Kravař se stává Vilém z Hernštejna. Poslední zmínka o ní pochází z roku 1379. Kolem tohoto roku vesnici získává několik drobných šlechticů, např. Smil z Líšnice, Vlček z Opatovic, Jan z Říčan, ale i olomoucká ...
Ivo Rozehnal - použité zdroje - web vlach.webz.cz a Bc. V.Schmittová - Nižší šlechta na Prostějovsku v l, 1350 - 1500, 11.6. 2015

zaniklý
     Prostějov  (PT)