Podštěly

Jezerský vrch, Badstübl, Jeserauer, Jesera Berg
Hradiště podle arch. nálezů z pozdní doby halštatské na podlouhlém kopci severně od vsi Podštěly o rozloze cca 3 hektary. Dochovány nevýrazné zbytky hlinitokamenného valu a základ kruhového objektu z nasucho kladeného zdiva neznámého stáří a účelu (může jít o zbytky novodobé vyhlídkové věže).
Pohled na Jezerní vrch od východu
© Prudký Martin, 10/2013
Graficke pismenko Hradiště o rozloze cca 3 hektary stálo na výrazném, podlouhlém Jezerském vrchu, 589 metrů nad mořem, nad obcí Podštěly. Na severní straně je porostlý listnatým lesem, přičemž jižní je narušena zemědělskou činností. Z vlastního hradiště se zachoval na severní straně 300 metrů dlouhý sotva znatelný hlinitokamenitý val, narušený vstupní cestou. Na vrcholu se nalézá základ kruhového objektu z nasucho vyskládaných kamenů, o vnějším průměru asi 8 metrů. Jedná o zbytky vyhlídkové věže postavené hrabětem Leopoldem Lažanským roku 1890, zničení bouří 1919. V roce 1981 zde objevila Dara Baštová v několika sondách zlomky keramiky z pozdní doby halštatské ...
Prudký Martin podle Encyklopedie hradišť v Čechách-V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek, Hradiště Podštěly (Bakalářská práce) - A. Augustinová Příručka amatérského archeologa-J. Hajšman, M. Řezáč, P. Sokol, R. Trnka, 29.10. 2013