Zaniklý hrad. Založen ve 40. letech 15. stol. husit. hejtmanem Jakoubkem z Vřesovic, snad na místě staršího zaniklého objektu, jak se někteří domnívají. Opuštěn v 17. stol. Traduje se, že jméno Nevděk získal poté, co byl žlutickými pobořen.
Hrad byl vystavěn na obranu města Žlutice. Název Nevděk získal poté, co byl samotnými žlutickými pobořen.
3.3. 2003

Hrad Nevděk nad Žluticemi

Hrad Nevděk nechal na vysokém kopci nad údolím Střely postavit ve 40. letech 15. století někdejší husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic, který Žluticko ovládl během předchozích válek. Hrad byl součástí celkové obrany Žlutic, která kromě něj zahrnovala hrad Mazanec severně od města, městský hrad a zesílené opevnění města. Podle některých autorů hrad nahradil starší objekt. Vzhledem k poloze na kopci, který je kromě příkrého severního svahu ke Střele spíše povlovný, bylo zemní opevnění Nevděku poměrně rozsáhlé. Mimo něj byl zřízen hospodářský dvůr, který dodnes existuje a názvem Hradní upomíná na svůj někdejší účel. Po zklidnění situace v zemi od počátku 16. století ztratil hrad svůj smysl a přestal být udržován. S počátkem třicetileté války se jeho zbytky naopak staly hrozbou pro město, které měl kdysi chránit. Proto ho obyvatelé Žlutic rozvalili. Snad až z té doby pochází jeho dnešní název. Do dnešních dnů se z hradu zachovaly jen stopy…  číst dále

Ivan Grisa, dle T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri 2000, 11.10. 2009

Terénní náčrt situace hradu podle J. Frolíka