Stavba z počátku 13. století v sobě slučuje kostel a pozůstatek obranné kurie (tribunová věž s obrannými patry). Poškozen za husitských válek, kdy zanikla horní patra věže. V 18. stol. přistavěna jižní předsíň a sakristie, počátkem 19. stol. západní věž.
Obcí Potvorov nevede žádná významná silnice a leží tak na okraji turistického zájmu. Přitom je obec vzdálena jen asi 8 km od Kralovic. Kdo by si chtěl tuto památku prohlednout může výlet spojit s návštěvou Mariánské Týnice a dál potom pokračovat směrem na Olšany a Sedlec až do Potvorova. Milovníci kuriozit si zde kromě kostela mohou prohlédnout i hraniční mezník klášterních panství, který je přímo na návsi.
16.1. 2004
turistické

Kostel sv. Mikuláše v Potvorově patří mezi nezajímavější stavby v románském slohu v Čechách. Stavba vznikla podle některých autorů v letech 1160 až 1170, v roce 1204 již byl evidován, na informační desce před kostelem je však uváděn rok 1240. Původně sloužil i jako tvrz k ochraně podaných obou klášterních panství, dosud jsou patrny stopy po příkopu a valu. Je postaven s kvádrů načervenalého pískovce. Vchod do kostela tvoří krásný románský portál. Kostel byl poničen v husitských válkách i za třicetileté války, ráz kostela narušily i další pozdější přestavby. Jeden zvon nese letopočet 1489.

16.1. 2004

Další texty turistické
popis

Kostel svatého Mikuláše v Potvorově je jednolodní pozdně románská stavba s oblou nižší apsidou. K jižnímu boku lodi je přistavěna barokní předsíň, která zakryla a částečně poškodila původní vstupní portál, na jih od apsidy stojí barokní sakristie. Loď je plochostropá, apsidu kryje koncha s malbou Krista Pantokratora. Největší pozoruhodností kostela je západní empora, vložená do celé šíře lodi. Jedná se o pozůstatek velké obranné věže, která v sobě zahrnovala panskou tribunu (dnes varhanní kruchta) a útočištné patro (minimálně jedno) pro majitele sousedního dvorce, který stával v západní části dnešního hřbitova. Z věže se po devastaci za husitských válek dochovalo jen první patro, pilíře s náběhy klenby pod druhým patrem a schodiště o síle zdi do druhého patra. Klenby nad dnešní varhanní kruchtou (panskou oratoří) byly zřejmě jedněmi z prvních křížových kleneb v tehdejších Čechách, na území dnešní ČR je…  číst dále

půdorys kostela, černě románské zdivo, tečkovaně barokní, ostatní mladší
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek