Barokní socha svatého Jana Nepomuckého v podživotní velikosti z roku 1749 stojí na výrazném žulovém balvanu. Socha je vytesána z pískovce, byla zrestaurována v roce 2012. Není zapsána na seznamu památkově chráněných objektů.
© Milan Caha 09/2020
Barokní socha svatého Jana Nepomuckého, jednoho ze zemských patronů Čech, je v podživotní velikosti a má podobu obvyklou pro tohoto v baroku populárního světce. Byla vytesána z pískovce roku 1749 a dnes stojí na výrazném žulovém balvanu na křižovatce cest z Blatna do Stebna. Přímo okolo ní prochází červeně značená turistická trasa. Socha byla zrestaurována v roce 2012. Není zapsána na seznamu památkově chráněných objektů.
22.9. 2020

sv. Jan Nepomucký

Jan či Johánek z Pomuka se narodil někdy mezi lety 1340 a 1350 v západočeském Pomuku, dnes Nepomuk. Působil jako generální vikář pražského arcibiskupa. Byl v důsledku sporu mezi králem Václavem IV. a arcibiskupem Janem z Jenštejna králem 20. března 1393 zajat, umučen a jeho mrtvé tělo bylo svrženo do Vltavy. 17. dubna našli tělo zachycené při pravém břehu řeky rybáři a předali ho křižovníkům s červenou hvězdou z nedalekého kláštera. Jeho ostatky jsou dnes pohřbeny v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Jan Nepomucký byl blahořečen 31. května 1721 papežem Inocencem XIII. a svatořečen 19. března 1729 papežem Benediktem XIII. Je uctíván jako mučedník katolické církve a jeden z českých zemských patronů, je patronem loďařů, vorařů, mlynářů, duchovních, ochráncem cti a zpovědního tajemství, a proti vodnatosti.

Ústecký kraj,  Louny  (LN), Blatno