První Židé jsou v Chyši uváděni ve 2. pol. 16. století. Hřbitov založen ve 2. pol. 17. stol. Nejstarší doložený náhrobek z r. 1667. Roku 1883 byl hřbitov zaplněn a vznikl hřbitov nový. Opuštěný hřbitov chátral, v letech 1965-1972 postupně likvidován. Dnes je na jeho místě prázdná travnatá plocha.
© Milan Caha 05/2020
První Židé jsou v Chyši (Chiesch) uváděni v druhé polovině 16. století. V roce 1578 zde žili tři židovští obyvatelé. Ve druhé polovině 17. století zde vznikla židovská náboženská obec (ŽNO), která zřídila na jihovýchodním okraji města hřbitov. Nejstarší doložený náhrobek na něm byl datován 1667. Koncem 18. století v Chyši žilo 17 židovských rodin, bydlících ve dvou oddělených sídelních okrscích. Ve druhé polovině 19. století je zde doloženo 136 osob židovského vyznání, poté ale počet Židů ve městě už jen klesal. Roku 1883 byl hřbitov zaplněn a ŽNO zřídila nový hřbitov poněkud východněji, u silnice na Lubenec. Roku 1893 byla zdejší ŽNO připojena k židovské náboženské obci ve Žluticích. V roce 1930 v Chyši žilo 22 Židů, po zabrání Sudet Německem stopy Židů v Chyši mizí. Opuštěný hřbitov chátral. V roce 1958 byl prohlášen za kulturní památku, jeho devastace však pokračovala a mezi lety 1965-1972 byl postupně likvidován. V roce 1983 o památkovou ochranu přišel. Dnes je na jeho místě prázdná, zatravněná plocha.
Karlovarský kraj,  Karlovy Vary  (KV), Chyše