Černčice, Tschentschitz
Kaple obdélného půdorysu byla ve vsi Černčice postavena někdy po roce 1841, předtím zde stával pouze kříž. Pro zchátralost byla někdy po roce 1982 zbořena.
© Prudký Martin, 06/2012
Ves Černčice stojí na silnici z Prahy do Karlových Varů. Svatostánek stával ohybu zatáčky ve svahu v ulici vedoucí směrem na Kryry nad odbočkou do Mukoděl.
Prudký Martin, 18.6. 2012
historie

Černčice byly od středověku součástí petrohradského panství, s nímž patřily postupně pánům z Janovic, Gutštejnům, Libštejnským z Kolovrat a nejdéle Černínům. Velká kaple postavená někdy během druhé poloviny 19. století (mapa stabilního katastru z roku 1841 v tomto místě zachytila pouze kříž) měla obdélný půdorys uzavřený na východní, kratší straně trojbokým presbytářem, v němž stál jednoduchý oltář se sochou sv. Josefa. Po stranách stály sošky Nejsvětějšího srdce P. Marie a Pána Ježíše. Interiér byl osvětlen na obou delších stranách čtyřmi okny s půlkruhovým zakončením. Půlkruhové zakončení měly také vstupní dveře vsazené do západního průčelí. Roku 1904 do sanktusníku zavěšen zvon. Sakrální objekt měl sedlovou střechu vybavenou sanktusníkem. Kromě běžných bohoslužeb zde bývala 14. září slavnostní bohoslužba na den Povýšení svatého kříže, kdy byla v Černčicích pouť. Škoda, že se věřící obracejí k prázdným předmětům zhotoveným…  číst dále

Ústecký kraj,  Louny  (LN), Černčice