Na ploše západní části hradního areálu byl v 70. letech 17. století zřízen klášter řádu servitů s kostelem Panny Marie. Klášter zanikl za vlády Josefa II. a kostel převzal funkci farního od starší svatyně (sv. Matouše) v sousedství.
Hlavní (severní) průčelí kostela od hlavní brány zámku
Kostel a bývalý klášter stojí v nejvyšší části hradního areálu (pomineme-li skalnatý suk s torsem hradní hlásky). Nejlepší přístup je od někdejší Horní brány, kde je i zastávka nečetných autobusových spojů. Klášterní budova je nepřístupná, zřejmě prázdná, v kostele se prý občas slouží mše (cedulka na západním vchodu). Parkovací místa, vyznačená pod skalou s hláskou, ohrožuje padající kamení.
popis

Bývalý klášter je jednokřídlá, z ulice jednopatrová budova s mansardovou střechou a mělkým vstupním rizalitem. Po opravě v 70. letech má červenobílou fasádu. Kostel je jednolodní, podélný, orientovaný k jihu. V ose severního průčelí hranolová věž se stanovou střechou a vysokou lucernou. Průčelí konkávně prohnuto, v ose hlavní vstup a velké okno, po jeho stranách niky se sochami. Před hlavním průčelím vysoké jednoramenné schodiště. Boční fasády kostela prosté, členěné pouze velkými okny. Zařízení většinou po polovině 18. století, ze starších kostelů se dochovaly dva renesanční náhrobníky a křtitelnice.

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 17.8. 2008

Klášter servitů v Rabštejně nad Střelou

Střední část někdejšího hradu Rabštejna byla jako staveniště kláštera využita poprvé v závěru 15. století. Roku 1483 zde Gutštejnové založili klášter obutých karmelitánů s kostelem Zvěstování Panny Marie. Ten stál na ploše dnešních tenisových kurtů mezi kostelem a skálou s hradní hláskou. Roku 1532 byl z neznámých důvodů "zničen Čechy" a nebyl již nikdy obnoven. Po příchodu rodu Poettingů byl prakticky na tomtéž místě (snad s využitím zachovaných konstrukcí) od roku 1671 stavěn klášter servitů s kostelem Panny Marie Sedmibolestné. Klášterní kostel, farní kostel sv. Matouše a zámek propojovala krytá visutá chodba. Od roku 1730 byl stavěn dnešní jednokřídlový objekt kláštera, doplněný po roce 1767 novým velkým kostelem Panny Marie Sedmibolestné. Původní čtyřkřídlý klášter a kostel byly přitom demolovány. Roku 1778 byl uzavřen starý farní kostel svatého Matouše, který stával na západním okraji dnešní zámecké zahrady. Jeho funkci převzal…  číst dále

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 6, 17.8. 2008

dnešní stav areálu