Zámek postavil Jaroslav Libštejnský z Kolovrat v r. 1560. Za Černínů byl zámek po třicetileté válce opraven. Zámek byl v majetku rodu Černínů až do roku 1945 a do té doby byl několikrát přestavován a opravován, zejména po požáru v roce 1915.
Zámek Petrohrad - letecký snímek
Zámek Petrohrad leží 12 km jižně od Podbořan. Po roce 1945 se zámek stal státním majetkem a byla v něm zřízena psychiatrická léčebna, která se v něm nachází dodnes. Obec Petrohrad je dostupná jak vlakem (zastávka Petrohrad na trati Plzeň-Žatec), tak po silnici. Leží při hlavní silnici Praha - Karlovy Vary a nedaleko od silnice Plzeň - Most. Nad obcí se vypíná zřícenina původného hradu Petrohradu. 6 km severně, nad obcí Kryry se nachází zajímavá stavba rozhledny, postavená snad na základech původního hradu.
30.10. 2005
historie

Zpustnutí hradu Petrohradu přinutilo Jaroslava Libštejnského z Kolovrat postavit si nové sídlo. Stavba zámku byla zahájena r. 1560. V majetku Libštejnských z Kolovrat byl zámek až do porážky stavovských vojsk v r. 1620. Pro účast ne stavovském povstání podlehlo petrohradské panství konfiskaci a získal jej Heřman Černín z Chudenic. Za třicetiletí války byl zámek značně poškozen, ale následovníci Heřmana Černína, Jan a později Heřman Jakub Černín zámek nechali opravit, podle návrhu stavitele G. Alliprandiho. Zámek Petrohrad byl v majetku rodu Černínů až do roku 1945 a do té doby byl několikrát přestavován a opravován, zejména po požáru v roce 1915. Po roce 1945 se zámek stal státním majetkem.

30.10. 2005

Strašidelný zajíc

V Rudolfově oboře u hradu Petrohradu se v pravé poledne ukazoval velký,strašidelný zajíc. K jednomu muži z Chotýšova, který v oboře pracoval, se zajíc přiblížil. Muž se lekl a tak po zajíci kopl. Ten ale bez úhony uskočil. Zato muž zůstal do konce života chromý.

Vl.Studecký/Báje a pověsti ze severních a západních Čech-otec a syn Linhartovi, 26.1. 2006

Ústecký kraj,  Louny  (LN), Petrohrad