Kamenná tvrz vznikla před r.1557. Poč.18.st.barokně upravena. Doplněn rizalit, přistavěno boční křídlo. Záv.19.st. pseudogotická úprava. Hlavní křídlo ozdobeno dvojicí osmibokých věžiček. Korunu zdiva ozdobily trojúhelné štíty s cimbuřím.
Zámek

popis zámku

Ves Verušičky ležící 25 km jihovýchodně od Karlových Varů. je poměrně mladá, vznikla snad až během 15. století. Poškozená budova zámku vzniklého přestavbou renesanční tvrze leží téměř v centru vsi. Tvrz ve Verušičkách byla založena nedlouho před rokem 1557. První přímá zpráva o ní sahá do roku 1589. Její nejstarší popis pochází z roku 1682, kdy se dělili o majetek bratři Antonín Jan Friedrich a Leopold Antonín Edmund Libštejnští z Kolovrat, ale podrobnější popis byl vypracován až v roce 1709. Staré rytířské sídlo ve Verušičkách bylo patrové, vystavěné z kamene. Při tvrzi se rozkládal poplužní dvůr. Tvrz tvořila od počátku velká patrová obdélná. Její konstrukce dosud tvoří základ stávajícího severního zámeckého křídla. Všechny prostory přízemí byly zprvu jistě zaklenuty, což potvrzují popisy tvrze z let 1682 a 1709, ale původní klenby byly při pozdějších přestavbách odstraněny. V nastíněné podobě stávala budova verušičské tvrze ještě počátkem 18. století. Někdy poté byla barokně upravena. Stavební zásahy spočívaly především v přebudování interiéru. Snad současně doplnil neznámý stavitel do osy severního průčelí rozměrný rizalit a přistavěl boční křídlo. V závěru 19. století podlehl zámek razantní pseudogotické úpravě. Severozápadní a severovýchodní nároží hlavního křídla bylo ozdobeno dvojicí osmibokých věžiček, západní průčelí zpevnily dva opěrné pilíře. Korunu zdiva ozdobily trojúhelné štíty s cimbuřím a obdélná okna patra dostala pseudogotické nadokenní římsy. Boční křídlo podlehlo úpravě méně, přesto však rovněž ono bylo ozdobeno novým štítem. V této podobě se zámek dochoval do dnešní doby. Verušičský zámek sloužil po roce 1945 především k zajištění provozu státního statku, který však o zámek vůbec nedbal. Budova postupně zpustla a začala chátrat. Opuštěný objekt má dnes poškozenou střešní krytinu, zatékající voda zničila obvodové zdi a fasády, narušila…  číst dále
historie

Nelze vyloučit, že ves Verušičky byla založena majitelem vsi Verušice u Žlutic Mikulášem ze Steinbachu. Původně patřila k sousednímu statku Luka. Po jeho rozdělení mezi Mikulášovi syny Kryštofa a Volfa kolem poloviny 16. věku získal Verušičky Volf a vytvořil z nich centrum statku s tvrzí, doloženého písemně poprvé v roce 1556. Po jeho smrti zdědila statek jeho dcera Anna, provdaná za Sezimu Mířkovského ze Stropčic. Statek vlastnila do roku 1601, kdy jej prodala Jáchymu Ondřeji Šlikovi a on zanedlouho poté Prokopu Dvoreckému z Olbramovic. Nový majitel si ponechal Verušičky jen několik let a v roce 1605 je vyměnil se Štěpánem Šlikem z Holiče za Čeradice. V roce 1608 získal Verušičky Fabián Sebastián Prollhofer z Purkersdorfu. Když Fabián před rokem 1615 zemřel, přešel majetek na vdovu Annu Kateřinu, rozenou ze Stensdorfu a později provdanou za Volfa Lochnera z Palice. Verušičky zdědil po roce 1620 syn Jan…  číst dále

J. Úlovec: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 2. díl [N-Ž], Libri, Praha 2005, 22.6. 2006

plán přízemí zámku, černě zdivo renesanční tvrze