Stavba pozdně barokního kostela s věží u východního závěru dominuje Podbořánkám od roku 1781. Následky devastace po II. světové válce odstranila nedávná oprava.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 12/2009
Podbořánky, které jsou značně vzdálenou částí města Jesenice, leží západně od silnice I/27 Žatec - Plzeň, dojet je sem možno po silnici II. třídy ze Žďáru (směr Žihle). Parkování je možné přímo pod kostelem. Nedaleko od kostela se nachází golfové hřiště. Autobusové spojení Podbořánek je sporadické, nejbližší železniční stanice se nachází ve 4 km vzdálené Žihli. V kostele se nekonají pravidelné bohoslužby, informace o možné přístupnosti hledejte na uvedeném kontaktu.

Kostel svatého Jakuba Většího v Podbořánkách

Kostel v obci se připomíná poprvé roku 1367. O jeho podobě i historickém vývoji nejsou podrobné informace. Současný objekt byl postaven roku 1781, jedná se o jednolodí s výrazně odsazeným presbytářem, na jehož východní závěrovou stěnu navazuje hranolová věž a nízká sakristie. Kostel sloužil jako farní do roku 1945, po odsunu zdejšího německého obyvatelstva postupně zchátral. Důkladná obnova proběhla v nedávných letech.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 18.12. 2009

Další texty historie