Na místě původního gotického kostela ze 14. století, na východním okraji města, byla v r. 1722 postavena jednolodní orientovaná barokní novostavba s osovou dispozicí, s hranolovou věží na západní straně. Kostel prošel do 19. století několika úpravami, které však nesetřely jeho barokní vzhled.
kostel Narození P. Marie
pohled od severovýchodu
První písemné zprávy o Kryrech pocházejí z r. 1320, kdy je v zemských deskách zapsán Albert de Krir. Z konce téhož roku se opat kláštera v Postoloprtech podepisuje jako Theodor de Krir. Na církevní listině z r. 1354 je uveden farář Konrád de Krir. Kostel Narození Panny Marie v Kryrech byl tedy postaven nejpozději v polovině 14. století. Kostel byl vybudován pod strmým svahem Kostelního návrší, kde stál hrad. Jeho majitel získal pro osadu pod hradem řadu práv, mj. vařit pivo a právo trhu. Kostel byl patrně poškozen za husitských válek, kdy byly Kryry poničeny křižáckým vojskem v r. 1421. Na místě gotického kostela byla v r. 1722 postavena barokní novostavba. Barokní kostel byl ještě upravován v r. 1780 i později, v 19. století, jeho barokní charakter se však uchoval dodnes. Kostel je jednolodní, s osovou dispozicí, s presbytářem na východní a s hranolovou věží na západní straně. Nad vchodem ve věži je z větší části zachován kamenný znak Dietrichsteinů (dva vinařské nože v pokosem děleném štítu). V presbytáři valená klenba s výsečemi, loď sklenuta valeně s výsečemi, sakristie plochostropá. Z vnitřního barokního mobiliáře vyniká hlavní, kamenný oltář se sochou Panny Marie z 2. poloviny 15. století. Dva boční, protějškové oltáře, se sochami a obrazy jsou zasvěceny sv. Barboře a sv. Janu Nepomuckému. Na kruchtě jsou instalovány varhany z r. 1769. V současné době je kostel ve špatném stavu, prováděny jsou jen nejnutnější opravy.
Jaroslav Valečka, Zdroj: Kolektiv. Umělecké památky Čech 2 , K/O , Academia, Praha 1978, webové stránky města Kryry (www.kryry.cz), www.varhany.net, 28.9. 2010

Ústecký kraj,  Louny  (LN), Kryry